
Dobri prinosi ove godine pokazali su potencijal domaće proizvodnje, no Hrvatska i dalje uvozi veći dio povrtlarskih kultura.
U istočnoj Slavoniji pokrenuti su projekti koji bi trebali ojačati samodostatnost. U Lipovcu završava iznimno uspješna sezona, a nova bi mogla biti još bolja zahvaljujući ulaganjima i širenju uzgoja.
Na liniji za sortiranje – Katica i Martina, majka i kći - kroz njihove
ruke do sada su prošle tone domaćeg, kvalitetnog luka. Za njih, rad u
pogonu Lipovca nije samo posao, nego desetljećima građena tradicija i
iskustvo.
- Radim već dulje vrijeme, negdje oko 20 godina. Luk je savršen, odličan, rekla je radnica u proizvodnji Katica Marijanović.
A
uz to što je kvalitetan, ovogodišnji je urod bio i obilan – luk gotovo
50 tona po hektaru, krumpir 55 tona. Rezultat je to ulaganja u sustav
natapanja - što sada omogućuje i ambiciozne planove.
- Vrlo
samouvjereno možemo planirati u nadolazećoj sjetvenoj sezoni daljnji
rast proizvodnje. Osobito rast proizvodnje krumpira, rast proizvodnje
luka, rajčice za samu Podravku, a vjerujem i drugih povrtlarskih
kultura, navela je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.
-
Već ove godine posijali smo 20 hektara ozimog luka u PIK Vinkovci, a
planovi za krumpir mnogo su veći jer smo iskoristili skladišni kapacitet
za luk, no imamo mjesta za krumpir, objašnjava direktor ratarstva,
Podravka Agri, Igor Andrijašević.
Sve to radi
veće samodostatnosti Hrvatske. Iako moderni pogoni i stručni ljudi
omogućuju stabilnu i planiranu proizvodnju, domaćeg proizvoda i dalje
nedostaje – danas pokrivamo samo trećinu vlastitih potreba za lukom.
-
Ja bih rekao da smo mi u rijetko kojim kulturama samodostatni osim
pšenice i jabuke. U svim kulturama smo nedostatni, ono što se komunicira
s kolegama i ministarstvom, zaista im hvala na tome što su prepoznali
prije par godina, nije stvar samo stvoriti sirovinu, stvar je stvoriti
proizvod, poručuje Andrijašević.
A rezultati u Lipovcu pokazuju da je smjer dobar – i da se cilj samodostatnosti može dosegnuti.